CE AM FACUT PANA ACUM?

In 2009, anul înfiintarii fundatiei, am demarat un proiect privind depistarea timpurie a afectiunilor oftalmologice din zonele rurale ale judetelor Galati si Vaslui. In comunele Matca, Liesti, Schela, Ivesti, Cudalbi, Pechea, Fârtanesti, periferia orasului Tecuci din judetul Galati si Stefan cel Mare, Tutova, Badeana si Caminul de Batrâni din Husi, judetul Vaslui, au fost examinate 1226 de persoane, în special batrâni si copii, au fost prescrise si oferite gratuit 817 perechi de ochelari, au fost de asemenea prescrise si oferite gratuit diverse medicamente si au fost operati gratuit de cataracta 12 pacienti. S-au diagnosticat o multime de afectiuni cronice (cataracta, glaucom, retinopatie hipertensiva, retinopatie diabetica) pentru care s-a recomandat efectuarea de analize suplimentare, consulturi interdisciplinare, urmarire oftalmologica teritoriala, iar acolo unde a fost cazul s-a initiat o conduita terapeutica sau s-a indicat interventia chirurgicala. Din pacate, în urma acestor prime examinari, am constatat o incredibila lipsa de educatie medicala pentru un început de secol 21. Peste 80% dintre pacientii în vârsta, cu probleme de vedere, erau convinsi ca vor muri orbi, desi majoritatea aveau cataracte operabile. 200 de pacienti au fost depistati cu glaucom în diverse stadii de dezvoltare, nestiind ce este glaucomul si nestiind ca un tratament adecvat, început în timp util, poate stopa evolutia bolii si implicit poate împiedica orbirea. Sau o pacienta în vârsta de 80 de ani care timp de trei ani fusese tratata de conjunctivita, având de fapt cancer de pleoapa.